Parque Natural da Ria Formosa*

In het oostelijk deel van de Algarve ligt tussen Faro en Tavira een 60 km lange gordel van eilanden en schiereilanden met daarachter een lagune. In 1987 werd het gebied uitgeroepen tot natuurpark. Het beslaat een oppervlak van ruim 18.000 ha en is van groot belang voor trekvogels. Het is dan ook een internationaal erkend 'wetland'. De lagune bestaat uit een labyrint van zoute moerassen, slikken, schorren, zoutpannen, zandeilandjes en kanalen. Een reeks zanderige eilanden en schiereilanden met lage duinen beschermt haar tegen de oceaan. Omdat het directe schiereiland op sommige plaatsen een stuk boven zeeniveau ligt, kunt u prachtig uitkijken over de lagune. Het is een oase van rust temidden van de toeristische centra.

 

fauna

Het park is van groot belang voor trekvogels. Het vormt een belangrijke schakel tussen Europa en sub-Sahara Afrika. Het is ook een broedgebied voor veel vogelsoorten, zoals de purperreiger, woudaap en purperkoet. Op de eilandjes voor de kust zien we veel dwergsterns, soms ook grieten en kortteenleeuwerikken. In het gebied broeden ook ooievaars, strandplevieren, vorkstaartplevieren en roodkopklauwieren.

Het gebied is zeer interessant in de trektijd (vooral maart/april en september). Dan zijn er veel steltlopers zoals kleine strandlopers, bonte strandlopers, krombekstrandlopers, kemphanen, tureluurs en warte ruiters. Ook zijn er veel zangvogels op doortrek. We zien er bergfluiters, paapjes, blauwborsten, grasmussen en karekieten. Roofvogels zijn er ook. Vooral bij oostenwind is het niet ondenkbaar dat u een rode wouw, eendwergarend of een slangenarend ziet. Heel soms wordt een vale gier gesignaleerd.

In de winter zitten er veel eenden (smient, slobeend, pijlstaart, tafeleend, wintertaling, zomertaling). We zien dan ook flamingo's, kleine zilverreigers, lepelaars, koereigers, een enkele zwarte ibis, maar ook overwinterende steltlopers, zoals kanoeten en krombekstrandlopers. In de winter zitten Sint-Helenafazantjes, een zangertje dat oorspronkelijk uit Afrika komt, maar nu permanent in het gebied verblijft.

* Tekst van deze pagina overgenomen van www.wandeleninportugal.info